US. MREs - Az amerikai hadsereg katonai fejadagja

Mit kell tudni az amerikai MRE-ről?

Az amerikai MRE-t 1975-ben találták ki a Védelmi Minisztériumban, majd 1978-ban tesztüzemben megkezdték a gyártását, majd 1981-ben az első szállítást.

1983-ban a 25. Gyalogos Hadosztálynál tartottak egy hosszabb tesztet, ahol a katonák nem kaptak mást enni, mint napi három MRE csomagot. A teszt lezárása után a katonák többségének tetszett, és bár a napi háromszori csomag a kalóriaszükséglet 60%-át fedezte csak, eredményesnek vették a tesztet. 1986-ban még több egységnél tesztelték az MRE-t, ahol hasonló eredményeket kaptak.

1988-ban 12-féle menüvel rendszeresítésre került az MRE. Az idők folyamán csak pár apróbb változást végeztek rajtuk, mint például kereskedelmi forgalomban lévő édességeket (M&M's) tettek a csomagba.

Az első Öböl-háború idején előjöttek az apró hiányosságok...eredetileg az illetékesek úgy számoltak, hogy egy amerikai katona a bevetése során maximum 10 napon keresztül eszik MRE-t, így nem undorodik meg tőle. Ezzel szemben voltak olyan egységek, ahol 60 napnál hosszabb ideig is a 12 menüvel etették a katonákat, illetve a csomagban lévő kenyér nem bírta a hőséget, és hamar megromlott, valamint a csokik is folyósak lettek. Ezeket a problémákat gyorsan orvosolták, és a kenyeret kicserélték a mai formájában ismert tertós kenyérre, illetve a magasabb környezeti hőnek is ellenálló csokoládét rendszeresítettek. Ekkor kezdett el megjelenni a mai napig is használt vegyi melegítő, ami nyílt láng nélkül melegíti meg a katona ételét.

1994-ben újabb teszteket végeztek, hogy fogyasztóbarátabb legyen az MRE. A csomagolás külsejére harci kedvet növelő grafika került, a csomagolásokat kézzel is könnyen nyithatóvá tették, illetve a műanyag kanál biológiailag lebomló lett. Miután ezek a változások pozizív változásokat hoztak, 1996-ban bevezetésre is került.

1994-től folyamatosan vizsgálták, hogy szükséges-e a menük számát növelni, amivel a katonák monotonitása csökkenthető lehetne. Ennek köszönhetően 1996-ban 16-féle menüre, 1997-ben 20-féle menüre, végül 1998-ban 24-féle menüre nőtt a választék.

Tulajdonságai:
- erős nyloncsomagolás, ami ellenáll a vegyi, és biológiai fegyvereknek, de kézzel könnyen felnyitható,
- egy MRE csomag tömege kb. 700-800 gramm,
- egy csomag átlagos kalóriatartalma kb. 1700kcal,
- egy csomag MRE csak egy étkezésre szolgál, nem egy napi fejadag,
- nem szükséges hozzá plusz edény és evőeszköz,
- a vegyi melegítő kb. 20 percig ad le hőt, egyéb melegítési lehetőség nincs benne,
- korlátozott az eltarthatósága, minél alacsonyabb a tárolási hőmérséklet, annál tovább áll el az MRE, pl. sivatagi körülmények között (>38°C) kb. 3 hónap, szobahőmérsékleten (~24°C) kb. 3 év, hűtőszobában (~5-7°C) kb. 10 év a szavatossági idő.
- az összes étel ehető hidegen is,
- alig marad utána szemét, illetve kis helyet foglal el a hátizsákban elcsomagolva.
- az összes szükséges tápanyag, vitamin, ásványi só megtalálható mindegyikben,
- vallás-kompatibilis (arab-hindu-vega menü is van benne),
- kb. 2500-2900HUF körül szerezhető be.

 

A tesztelt amerikai menük részletes leírásait az alábbi liknkekre kattintva olvashatja el:

- 2008-as MRE menük

- 2011-es MRE menük: Menü 15.

 

 

 

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

   
     

 

Anti Spam