French MREs - Eszközök (utils)

 

Mindegyik RCIR doboz tartalmaz egy kis fehér dobozkát, benne a kiegészítő eszközökkel. A dobozban a következő eszközöket találjuk:
- 1x fekete szemeteszsák,
- 1x doboz gyufa,
- 1x konzervfogó lapka,
- 1x összehajtható konzerv melegítő,
- 6x üzemanyag-tabletta,
- 6x víztisztító tabletta.

 

Szemeteszsák:
Remélhetőleg ez azon tárgyak közé tartozik, amit nagyon nem kell bemutatni. Hagyományos, nylonzsák, alapban a szemétgyűjtésre alkalmas. Viszont a katona tudásán múlik, hogy mire tudja még használni (pl. vízgyűjtés, lepárlás, stb.) Méretéből adódóan a doboz teljes tartalma elhelyezhető benne, és szükség esetén akár könnyen el is ásható.

 

Gyufa:
Ismét egy mindenki által ismert kiegészítő. A dobozon általában valamelyik híres francia épület fényképe látható, valószínűleg a morált javítandó tudatalatti eszközként. A gyufa könnyen gyullad, de ellentétben az amerikai társával ez érzékeny a nedvességre, mint az átlagos háztartási gyufák általában.

 

Konzervfogó lapka:


Végre egy okos megoldás! Személy szerint én díjazom, ha valami okosat, vagy az életet megkönnyítő eszközt látok. Ez a kis kiegészítő pont ilyen. A nevéből látható, hogy mi a rendeltetése. Használata egyszerű, a kis füleket be kell akasztani a konzerv egyenesebbik oldalába, és az alsó lapos részét a konzerv alá igazítani.

 

Így kellően stabil fogása lesz a konzervnek melegítés közben, amire szükség is van, mert ha nem lötyögtetjük meg néha a konzervet, akkor könnyen leéghet a melegítőtabletta magas hő értéke miatt.

Érdemes vigyázni rá, mert kis gyakorlással szerintem a magyar konzervekhez is használható lehet.

 

A melegítő:


A melegítőállványt lemezből vágták ki, nem egy túlbonyolított eszköz. Az oldalait fel kell hajtani, de ügyeljünk arra, hogy közel egyformára hajtsuk fel, mert különben a konzervünk ferdén állhat rajta, és könnyen leborulhat. Ezután már csak az üzemanyag-tablettákat kell beletenni, és mehet is a melegítés.


A melegítő miatt a francia ételcsomag előnyt szerezhet az amerikaival szemben, mert itt akár hat alkalommal is lehet melegíteni valamit a dobozból, szemben az amerikai MRE egyszer használatos vegyi melegítőjével.
A lemez tartósságáról nem tudok nyilatkozni, de internetes vélemények alapján sokkal többször is be/ki hajlítható volt a lemez az első törésig, mint arra számítani lehet. Általában 10-15 melegítési ciklust említenek a vélemények. Szóval nem érdemes kidobni, használni kell.

 

Üzemanyag-tabletták:


A csomagban 6db, víz-, és légmentesen lezárt üzemanyag-tablettát találunk. Első ránézésre, és szaglásra is hasonló az etalonnak számító ESBIT tablettához, de mégsem az.

 

Kicsit nehezebben gyullad, égéskor kormoz, és a teljes elégése után kemény maradványok lesznek a melegítőben, amiket ugyan ki lehet kaparni, de így elmarad az ESBIT tabletták minőségétől, és hatékonyságától.

 

A tabletta amúgy elég hatékony, égéskor több mint elegendő hőt termel, egy tablettával könnyedén forróra (90 fok) lehet melegíteni az egyik konzervet, a második konzervet 60 fok körülire, majd amíg a főételeket ettük, fél liter 5 fokos vizet is felmelegített 20 fok körülire az instant leveshez. Az égésidő is elég hosszúnak mondható.

 

A tebletta égése közben olyan erős szaga volt, mintha petróleumot égettünk volna. A láng hőképe, és az égéstermék erős szaga miatt, érdekes lehet a rejtett használata.

A használatának nyomai szerencsére lemoshatóak az edényekről, de ezért a tulajdonságáért is sajnos negatív pontot kell adni neki.

 

Víztisztító tabletta:
Az eszközök között találunk 6db víztisztító tablettát is. Ezeket a tablettákat légmentesen csomagolták be, és a használati leírás figyelmeztet is, hogy csak olyan tablettákat használjunk, amelyek csomagolása sérülésmentes. A tablettákat két célra lehet használni, az ivóvíz tartósítására, illetve nem tisztított víz ihatóvá tételére.

- A víz tartósításához elég 1 tablettát dobni 1 liter vízbe, és fél órába telik, mire kifejti a hatását.
A víz elvileg 48 órán keresztül csíramentes marad, ennyi ideje lesz a katonának, hogy megigya a csírátlanított vizet. Mindenképp fontos megjegyezni, hogy ehhez a módszerhez ivóvizet kell használni, szűrés nélküli vízhez a második módszert kell alkalmazni.

- A víz ihatóvá tételéhez már (elvileg) bármilyen víz jó lehet, de kihangsúlyozzák, hogy egy előzetes szűrést kell végezni, hogy a szerves törmeléket csökkentsük, a tabletták alkalmazása előtt.
A víz ihatóvá tételéhez már két tablettát kell bedobni 1 liter vízhez, a behatási idő ugyanúgy fél óra. A használati utasítás szerint a fogyasztás előtt bele kell szagolni a vízbe, és ha nem enyhe klórillatot, hanem más, nem odavaló szagot érzünk benne, akkor egy újabb tablettát kell bedobni a vízbe, és a szokott behatási idő után lehet fogyasztani.

Nyilván fontos az is, hogy tudjuk, milyen vizet vehetünk a természetből, rothadó tetemes, vagy egyéb posvány vizet csak igen körültekintő módon érdemes meginni. Például még erősebb mechanikai szűrést alkalmazva, többlépcsős fertőtlenítés alkalmazva, vagy forralás után célszerű a vizet csírátlanítani.

Az ihatóvá tett vizet viszont 24 órán belül kell meginni.

A tabletta hatékonyságát mikrobiológiai vizsgálatnak tesszük ki, és a vizsgálat eredményeit később publikáljuk.

 

 

 

Írta: Interpol, 2012 szeptember 30.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

   
     

 

Anti Spam