French MREs - Francia Katonai Fejadag

Lassan már mindegyik jelentősebb hadsereg rendelkezik saját összeállítású, csomagolású fejadaggal, amit a katonáiknak adhatnak. Jelen leírásban összehasonlítjuk az amerikai fejadagot, és a frencia fejadagot. Az összehasonlítást több szempont alapján fogjuk elvégezni, és a végére az olvasó eldöntheti, hogy számára melyik a szimpatikus.

A teszthez felhasznált amerikai fejadagot (továbbiakban MRE) németországból szereztük be, a francia fejadagot (továbbiakban FMRE) pedig a Tengerészgyalogos Baráti Kör kiemelt hazai partnerénél az Army-Military Shop -nál szereztük be.

Az amerikai MRE választékról részletesebb leírást itt olvashatnak, most lényegesen nem térünk ki rájuk.

A francia MRE választékból mi a 4-es menüt, és a 11-es menüt próbáltuk ki, a menük számaira kattintva elolvasható lesz a részletes tesztjük.

 

Mit kell tudni a francia MRE-ről?

A francia fejadag neve "Ration de Combat Individuelle Rechauffable" (Combat Ration Individual Reheatable), röviden RCIR. Mindegyik egységcsomag kb. 3000-3200 kalóriát tratalmaz, ami elegendő egy katona egy napi szükségletét fedezni. A francia MRE 14-féle menüből áll, ebből az első hét menü nem tartalmaz sertéshúst, az utolsó hét menüben viszont megtalálhatóak a sertéshús tartalmú ételek.

Mindegyik fejadag tartalmaz két melegíthető főételt, egy előételt (általában valamilyen pástétom), egy instant levest, sós és édes kekszet, valamilyen sajtkészítményt vagy pudingot, energiaszeletet, csokit, cukrot vagy karamell kockát, gyümölcszselét, fűszereket, sót, teát, kávét, cukrot, tejport, instant kakót, papírzsebkendőt, víztisztító tablettát, szemeteszsákot, és egy melegítő-készletet (gyufa, 6db hexántabletta, szét-, és összehajtható melegítő eszköz).

Természetesen nem csak ez az egyfajta fejadag létezik, rendszeresítve van még az ún. RILC (Ration Individuelle Lyophilisée Commando), ez egy liofillezett egységcsomag a kommandósoknak, a RIE (Repas Individuelle D'Exercice), ezt a kiképzések alatt adják, valamint az RDS (Ration De Survie), amit a pilótáknak, illetve a légiszemélyzetnek adnak, mint életmentő egységcsomag.

Tulajdonságai:
- masszív kartonpapír csomagolás, amit kívülről egy vékony celofán-szerű fóliába csomagoltak,
- egy RCIR tömege kb. 1500 gramm,
- egy RCIR átlagos kalóriatartalma kb. 3200 kalória,
- egy RCIR egy katona egésznapi szükségletét fedezi,
- némelyik ételhez/italhoz szükséges plusz edény, illetve evőeszköz minden esetben,
- a melegítő többször használatos, de erős hő képe van a nyílt láng miatt, egy tablettával a főétel, és kb. ½ liter víz melegíthető fel teának, kávénak, levesnek,
- a gyártási idő után általában 3-4 évig tartható el,
- a főételeket célszerű melegíteni, a leveshez, teához mindenképp melegített víz szükséges,
- elfogyasztása után az összes konzervdoboz megmarad szemétnek (ráadásul még nem is égethető el),
- a katona napi teljes szükségletét fedezi a tápanyag, vitamin, ásványi sók terén,
- vallás-kompatibilis, bár nem annyira, mint az amerikai MRE,
- kb. 3500-4000HUF körül vásárolható meg.

 

A tesztelt RCIR menüket az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

- Az RCIR menükben található eszközök

- Menü 4.

- Menü 10.

- Menü 11.

- RCIR vs. MRE teszt

 

 

 

USMCHUN 2/W-B Pécs © - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

   
     

 

Anti Spam