NASA Space Foods - Űrhajós ételek

 

Amióta az ember kitette a lábát a világűrbe, és sikerült a világűrben több időt eltölteni, mint 1 nap, rögtön egy olyan problémával is szembetalálkoztak a mérnökök, mint az űrhajós személyzet élelemmel való ellátása. Erre több megoldást kitaláltak, pl: szárított étel, amit forró vízzel felengedve készen is volt a puha, meleg étel. Aztán amikor az űrrepülés egyre sűrűbb lett, és a pénzforrások is elapadtak, rájöttek, hogy az élelem feljuttatása is tetemes összegeket emészthet fel. Ez a tétel egy „sima” teherrakétánál kb. US$10000/1kg, míg az űrsikló esetében már US$54000/1kg. Így újabb elkészítési módokat fejlesztettek ki.
Ezek egyike a fagyasztásos szárítás (freeze dried). Ezt úgy csinálják, hogy a kész, nedvességet tartalmazó ételt cseppfolyós közegben lefagyasztják, majd vákuummal eltávolítják belőle a nedvességet. Ezzel az étel súlya az eredeti töredéke lesz.

Megvásárolható ételek:
- gyümölcsök (eper, banán, barack, aszalt gyümölcsök, fahéjas almaszeletek),
- jégkrémek (jégkrém szendvics, puncs- vanília-csokoládé, sztracsatella)
- édességek (gumicukrok, drazsék)
- teljes étkezés (főétel, édesség)

A megvásárolható ételek légmentesen lezárt zacskóban vannak, elzárva a levegő páratartalmától.

Fogyasztása végtelenül egyszerű, a főétel kivételével mindegyiket közvetlenül lehet enni. A szájba véve nem kell azonnal megrágni, hanem hagyni kell, hogy az étel a szájban lévő nedvességet magába szívja. Közben lehet nylogatni, és kiszívni belőle az íz anyagokat. Természetesen meg lehet enni azonnal szétrágva is, de az élvezeti értéke nem lesz ugyanolyan.

Az alábbi linkeken olvasható az eddigi ételek tesztje:

- Freeze dried Strawberries
- Freeze dried Ice Cream Sandwich

 

 

Írta: Interpol, 2010 február 21.

A leírásban szereplő adatok és képek csak a szerző engedélyével használhatóak fel!

MINDEN JOG FENNTARTVA!

Mecsek Airsoft Team© - minden jog fenntartva!

2007 - Pécs

mystat

Softair.hu a Magyar airsoft fórum

 
   
   
Anti Spam